16 Eylül 2014

Bitkilerin güzelliğinize faydaları

Zambakgillerdendir. Türkiye’de sarısabır olarak da bilinen Aleo vera bir zamanlar güzelleşmek için Kleopatra’nın başvurduğu bitkilerden en önemlisiyken bugün kozmetik şirketleri tarafından yüzkremleri, güneş losyonları ve şampuan yapımlarında kullanılan en vazgeçilmez hammaddelerden biri olmuştur. Yanık tedavisinde de kullanılan bu bitki, özellikle radyasyon yanıklarını iyileştirici etkiye sahiptir ve bazı ülkeler tarafından herhangi bir felakete karşı stoklanmaktadır. Uzun, dolgun, ucuna doğru incelip sivrilen soluk renkli ve biçimi kılıca benzeyen yaprakları vardır, bu yaprakların kenarlarında sivri dikenler bulunmaktadır. Yaprakların içinde bulunan saydam jelatin kıvamındaki bitki özü yanıklarda kullanılır ve deri üzerinde oluşturduğu ince tabaka iyileştirmeyi kolaylaştırır.

Yaprakların %96’ sı sudan oluşmaktadır, geri kalan içeriği ise temel yağlar, amino asitler, mineraller, vitaminler, enzimler, glikoproteinler, rezin ve antrasen oluşturur. Uzun yıllar yaşayan bitkinin tabanı gövdesizdir, kökü lifli dokudadır. Nelere faydası vardır? – Yanık tedavisinde iyileştirici ve rahatlatıcı etkiye sahiptir – Deri iltihapları ve egzema vakalarında kullanılır – Güneş yanıklarında cildi rahatlatır ve yangıyı azaltır – Ülserli hastalarda kullanılır – Terlemeyi engelleyerek vücuttaki kötü kokuyu giderir – Cildi yumuşatır ve nemlendirir – Böcek ısırıkları, kesik tedavilerinde kullanılır – Cilt üzerindeki akne oluşumunu kontrol eder – Sindirimi kolaylaştırır ve şişkinliği giderir – Böbrek, karaciğer ve safra kesesi fonksiyonlarına yardım amaçlı kullanılır – Vücudun direncini artırır – Kabızlığa iyi gelir Nasıl kullanılır? – Güzellik için: Yaprağındaki bitki özü çıkartıldıktan sonra güneşte tutularak ya da ısıtılarak yoğunlaştırılır. Bu losyon cilde sürülerek ya da banyo suyuna karıştırılarak cildin rahatlatılması ve nemlendirilmesi sağlanır – Tıpta: Yaprağından çıkarılan bitki özü, cilt problemleri, hafif yanık, akne, kesik, böcek ısırığı, alerji durumlarında problemli bölgeye uygulanarak kullanılır.

Please follow and like us:

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir